V zákoně je dáno, že zaměstnanci pracující na plný úvazek v klasickém rozsahu 40 hodin týdně, tedy 8 hodin denně, mají nárok na přestávku na oběd. Ta musí mít délku minimálně půl hodiny, a nesmí být dána na začátek ani na konec pracovní doby.

Tato pauza je určena především k tomu, aby se během ní mohli zaměstnanci najíst a doplnit síly. Ovšem otázkou je, jak jim jídlo zajistit. V mnoha firmách si přináší oběd sami, nebo jdou do blízké restaurace či obchodu. Mnohde však taková možnost není.

talíře s připraveným jídlem

Platí to zvláště pro výrobny umístěné v průmyslových zónách na okrajích měst. Zde není realisticky možné, aby si lidé stihli dojít pro jídlo, ani aby si jej všichni ohřáli, vzhledem k počtu zaměstnanců. Proto mnoho zaměstnavatelů nabízí svým zaměstnancům firemní stravování.

V podstatě se jedná o to, že sjednaná firma doveze již připravené pokrmy v objednaném množství. Zaměstnanci tak mohou mít dostatek času se v klidu najíst. A to je důležité zejména u dělnických profesí, které vykonávají fyzicky náročnou práci.

Je pravdou, že tuto službu si zaměstnanci platí sami, avšak pouze částečně. Část platí zaměstnavatel. Samozřejmě se můžeme ptát, zda se to vyplatí. A zkušenost ukazuje, že ano. Přeci jen, i to je důvod, proč nabízí firemní stravování Praha i jiná větší města, která mají průmyslové zóny.

společný jídelní stůl

V každém případě je to služba, kterou většina zaměstnanců oceňuje. Samozřejmě se nevyplatí vždy, například v kancelářských profesích, které bývají blízko centru města a tím pádem i blízko obchodům, ji příliš nenajdeme. Avšak pro provozovny, kde pracuje mnoho zaměstnanců naráz a kde to je do obchodu daleko, je to velmi výhodné.

Samozřejmě nakonec záleží na zaměstnavateli, zda svým zaměstnancům tuto možnost poskytne. Avšak v naprosté většině případů jsou výhody jasně viditelné pro obě strany. A bylo by hloupé jich nevyužít.

Mohlo by se vám také líbit: