Obilné klíčky náleží mezi superpotravinu, která obsahuje veškeré důležité a prospěšné látky. Jedná se o zdroj vitamínů, kdy tak je ve vyšším množství, než je možno získat prostřednictvím konzumace zeleniny. Dále obilné klíčky obsahují nenasycené mastné kyseliny, vzácný chróm i lithium a samozřejmě hořčík, draslík, železo, bílkoviny, enzymy.

hromada fazolek

Blahodárné a léčivé účinky

  • snížení cholesterolu v krvi,
  • posílení srdce,
  • prevence proti řidnutí kostí,
  • pozitivní vliv na nervovou soustavu,
  • zlepšení funkce mozku,
  • lepší vzhled pokožky,
  • kladné působení na trávení,
  • zlepšení krevního oběhu,
  • efektivní pomoc při detoxikaci organismu,
  • zvýšení imunity,
  • prevence proti virovému onemocnění,
  • efektivní vliv na zlepšení cukrovky, cévního onemocnění a další choroby.

klíček v rozvoji

Interesantní potravina v rámci použití v kuchyni

Zde se nabízí velmi pestré využití, jako například lze klíčky použít coby koření do pokrmu, kdy tak mile překvapí chutí a vůní. Dále je možné přidat do salátu, pomazánek, tvarohu, jogurtu či jen dát na pečivo. Stejně tak jimi lze okořenit obilné kaše či mixovat do ovocných i zeleninových šťáv. Vždy je vhodnější a především účinnější použít čerstvé a tepelně neupravené klíčky. Tudíž je výhodnější jimi zdobit již hotové a uvařené pokrmy, tj. nasypat do polévky, použít na rizoto, k masu apod.

zdravý salát

Kde a jak získat?

Nejsnadnější je, jestliže si je naklíčíte doma. Je dobré zakoupit chemicky neošetřená semena, která jsou tak v bio kvalitě. Nejprve semínka je nutné opláchnout. Poté použít ideálně speciální nádobu a namočit přes noc do vody. Ráno vodu slít a poté praktikovat každodenní proplachování. Díky kvalitní misce na klíčení je vše snadnější a praktičtější. Nehrozí ani riziko plísně.

Denní optimální dávka konzumace je zhruba hrst jedné dlaně. Nemělo by se doporučené množství překročit. Klíčky lze uchovat i v lednici po dobu jednoho týdne.

Mohlo by se vám také líbit: