Letošní deštivé jaro, po celkem mírné zimě, přineslo do zahrad velký problém. Přemnožili se slimáci. A ti, bez razantního zásahu, likvidují, na co přijdou. Nejen saláty a jinou zeleninu, ale nepohrdnou ani okrasnými květinami. Zbavit se jich nejde ze dne na den. Je to bitva, ve které vyhrávají někdy pěstitelé. A někdy, bohužel, slimáci. A právě proto je potřeba spojit všechny prostředky, které proti nim máme. 

chodníček z ruly

Chemické přípravky na likvidaci slimáků jsou sice účinné, ale mají řadu nevýhod. Přílišným používáním se může narušit křehká biologická rovnováha a otrávit  se zároveň se slimáky mohou i ptáci a další zvířata. Granule bohužel chutnají i psům. Hlístice jsou biologický přípravek, který slimáka usmrtí a pro ostatní živočichy je neškodný. Nevýhodou je, že působí jenom na mladé plže a pokud jej správně nenačasujete, bude neúčinný. Ruční sbírání slimáků je sice pro otrlé zahradníky, ale tento způsob patří mezi nejúčinnější způsob jejich likvidace. Ideální doba ke sběru je za deště, v části zahrady s vysokou trávou, pod prkny, pod zeleninou, u spadaného ovoce. Buď časně ráno či navečer. K usmrcení plžů je možné použít i sůl. Ovšem její přílišné použití může v půdě napáchat velké škody. Někteří sběrači používají jako nejlepší způsob likvidace jeho přeříznutí napůl a namočení do kyblíku s vodou. Případně zalití vařící vodou. Po jejich rozložení se obsah vyleje do kompostu.

kohoutek na louce

Dalším způsobem, jak zabránit jejich pohybu po zahradě, je vytvoření povrchů kolem záhonů, které jim nevyhovují. Cestičky ze štěrku, písku, drcené kúry, pilin, popela či rozdrcených vaječných skořápek. Dobrým pomocníkem je lógr z černé kávy, kterým se mohou piliny polít. Před takovou zábranou se slimáci leknou a odlezou. Po dešti je nutné ochranný pás obnovovat. Jedna z osvědčených metod je vytvoření pivní pasti. Pozvat slimáky na pivo. Připravit si musíte buď plastovou misku, nebo odříznutou láhev od minerálky či jogurtu. Do nádoby se naleje zředěné pivo a zakope se do hlíny tak, aby její okraje byly zarovnány s okolním záhonem. Vůně piva plže přiláká a když spadnou do misky, buď se utopí nebo otráví alkoholem. Těchto pastí netvořte více, než je potřeba. Mohli byste přilákat i slimáky z okolních zahrad.

Mohlo by se vám také líbit: